Soorten contact-betaalpunten betaalterminals

Om een betaling te voldoen, dient u steeds een geldige bankkaart of betaalkaart te gebruiken in de buurt van de betaalterminal. Toch is het reeds mogelijk om de betaalkaart eventjes tegen de terminal te plaatsen om de betaling te voldoen. Wij leggen de mogelijkheden uit.

Smartcard met chip + pin

De memorycard of smartcard zijn chipkaarten en te vergelijken met een magneetkaart waarbij de informatie is opgeslagen in een geheugenchip. De kaart kan een beveiliging hebben. Bij de smartcard heeft de chip niet alleen geheugen maar ook een microprocessor die communicatie en berekeningsfuncties in de kaart zelf mogelijk maakt. Bijna alle betaalkaarten zijn uitgerust met een chip. U kan de betaalkaart gebruiken door deze vooraan of bovenaan de betaalterminal te plaatsen. Als de betaalkaart een chip heeft, voer dan steeds transacties dan uit als een EMV-transactie. Dergelijke transacties zijn veiliger.

Werking betaalkaarten met smartcard:

 1. De klant steekt de betaalkaart met de chip in de chiplezer van de betaalautomaat / betaalterminal.
 2. De kaarthouder geeft zijn pincode in.
 3. Controleer of de merknaam (zoals MasterCard®, Visa® of Maestro®) op het ticket overeenkomt met het logo op de betaalkaart.
 4. Controleer of de laatste 4 cijfers van het kaartnummer overeenkomen met die op de ticket. (Let op: Dit is niet altijd van toepassing bij Maestro® en V PAY®)
 5. Als u vermoedt dat er fraude wordt gepleegd en de kaarthouder nog aanwezig is:

  a. Neem dan contact op met de uitgever van de betaalkaart.
  b. Vraag de klant om een legitimatiebewijs en controleer of de naam en handtekening op de kaart overeenkomen met de naam en handtekening op het legitimatiebewijs. Noteer nummer, type en herkomst van het legitimatiebewijs op de voorzijde van het ticket.

 6. Geef de kopie van de ticket aan de klant en bewaar zelf gedurende 24 maanden het originele ticket.

Magneetstrip of magneetstrook

Een magneetstrip op een betaalkaart is geschikt voor het opslaan van gegevens. Informatie wordt hierop bewaard door wijzigingen aan te brengen in het magnetisch veld van kleine, ijzergebaseerde magnetische deeltjes. Deze informatie kan worden ingelezen door de strip langs een magneetkop te bewegen. De magneetstrip bevindt zich meestal aan de achterzijde van de betaalkaart.

Werking betaalkaarten met magneetstrip:

 1. Haal de betaalkaart met de magneetstrip door de magneetstriplezer van uw betaalterminal.
 2. Controleer of de merknaam (zoals MasterCard®, Visa® of Maestro®) op het ticket overeenkomt met het logo op de betaalkaart.
 3. Controleer of de laatste 4 cijfers van het kaartnummer overeenkomen met die op het ticket. (Let op: Dit is niet altijd van toepassing bij Maestro®).
 4. Laat de kaarthouder zijn handtekening zetten op het ticket en controleer of de handtekening overeenkomt met die op de betaalkaart. Dit is niet van toepassing bij Maestro®.
 5. Controleer de echtheidskenmerken van de betaalkaart.
 6. Als u vermoedt dat er fraude wordt gepleegd en de kaarthouder nog aanwezig is:

  a. Neem dan contact op met de uitgever van de betaalkaart.
  b. Vraag de klant een legitimatiebewijs en controleert of de naam en handtekening op de kaart overeenkomen met de naam en handtekening op het legitimatiebewijs. Noteer nummer, type en herkomst van het legitimatiebewijs op de voorzijde van het ticket.

 7. Geef de kopie van de transactiebon aan de klant en bewaar zelf gedurende 24 maanden het originele ticket.

Verschillende kaartmaatschappijen bieden betalen met magneetstrip niet meer aan uit veiligheidsoverwegingen.

Contactloze betalingen ( NFC lezer - Near Field Communication of NFC-technologie )

Contactloze betalingen doorvoeren via een NFC betaalterminal is ook mogelijk en zijn ideaal om kleine bedragen te betalen tot €25. De grote troef is de snelheid van betalen. Dit komt ten goede van de winkelier en de klant.

U hoeft de kaart niet meer in de betaalterminal te steken. U dient gewoon de kaart tegen de lezer te houden. Controleer welk bedrag wordt aangerekend. Is het aangerekende bedrag juist, dan is de betaling geregeld. Is het bedrag hoger dan €25, dan wordt er om een pincode gevraagd. De eerste keer dat de kaart gebruikt wordt, dient u uw geheime code in te geven bij een betaling op een betaalterminal van een winkel. Nadien kan u contactloos blijven betalen. Af en toe zal naar uw geheime code gevraagd worden om uw veiligheid te garanderen.

Offerte betaalterminal huren